Aký kuchynský riad je zdravý

slovanovslav
Príspevky: 3249
Dátum registrácie: 25 Nov 2013 06:44

Aký kuchynský riad je zdravý

Príspevokod užívateľa slovanovslav » 29 Okt 2015 19:36

Vyhnúť sa treba:
- hliník
- nelepiacé povrchy: anolon, teflón, circulon, silverstone, caphalon a keramické povrchy s obsahom nanočastíc (a množstvo akože zdravých povrchov s označením green, bio...)

K používaniu medených nádob, hrncov, panvíc je dvojaký postoj. Vo väčšine sa odporúča vzhľadom na to, že meď je kov, ktorý je pre telo potrebný a v potrave ho je nedostatok.

Stainless steel - nehrdzavejúca oceľ
- zložená z Nickelu, Chrómu, Mangánu a železa
- najlepší pomer sa udáva 18/10 (18% chrómu, 10% Niklu)
- použitie obzvlašť Niklu je taktiež sporné medzi niektorými, vzhľadom na jeho toxickosť avšak údajne by sa nemal uvolňovať počas varenia
- často najmä v panvicách sa používa tenká vrstva hliníka alebo medi medzi vonkajšou a vnútornou vrstvou stainless steel....toto však nevadí...

Cast iron (liatina)
- je úplne najzdravší materiál zo všetkých
- je vhodný aj ako panvica, len je potrebné ho dobre rozohriať
- dlhodobým používaním sa stáva nepriliehavým a má lepšie neprihárajúce schopnosti ako mnohé škodlivé panvice s teflónom alebo keramikou s obsahom nanočastíc

http://www.whfoods.com/genpage.php?&tna ... ip&dbid=92
http://www.seriouseats.com/2014/11/the- ... -iron.html

Najzdravšie:
http://www.amazon.com/dp/B00006JSUB/?tag=serieats-20
http://www.amazon.com/Lodge-Pre-Seasone ... 8SEY2TNG43
http://www.amazon.com/dp/B00X6ZBE42?psc=1
http://www.amazon.com/dp/B00G2XGC88/ref ... B00006JSUB


Panvicu treba pred použitím pripraviť. Treba na sucho rozpáliť, potom potrieť olejom - najlepšie živočísnym (bravčová masť). Tým sa vytvára nepriliehavý povrch.
http://varecha.pravda.sk/diskusie/spale ... forum.html
https://www.youtube.com/watch?v=46nRKacPWPs
(hovorí sa tomu "seasoning")

Kód: Vybrať všetko

Po použití nechať vychladnúť potom umyť len čistou horúcou vodou bez použitia mydla, alebo čistiacich prostriedkov. Po umytí vysušiť a naolejovať vnútro panvice. Nesnažte sa zoškriabať tú čiernohnedú farbu ktorá tam bude postupne vznikať. Čím dlhšie budete panvicu používať, tým nepríľnavejší bude jej povrch. Moja je už zvnútra skoro celá čierna :)
Dobrý steak - rozpáliť panvicu na max, potom z každej strany rýchlo opiecť, znížiť teplotu a dopiecť podľa uváženia. Takto vnútro ostane štavnaté.

Pri používaní liatiny sa odporúča plynový šporák.

Škodlivé, čomu sa vyhnite:
Teflón - vyvoláva rakovinu, vrodené vývinové poruchy, viac tu: http://www.bocianiehniezdo.sk/content/n ... o-teflone/

dávnejšie som kúpil túto smaltovanú panvicu v Pandorfe: http://www.pfannenprofis.de/RIESS-Omas-Emailpfanne-28 (cena v Pandorfe 37Eur) lenže prihára v nej a po neskoršom dočítaní smalt nie je najvhodnejší (je zdravší ako keramika, avšak škodlivejší ako liatina, resp. platina)

Návrat na "Zdravie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný