Strana 2 z 2

Re: Ovocné stromky - pomológia, pestovanie, sadenie a iné

Napísané: 29 Jan 2018 10:06
od užívateľa slovanovslav
Korene sa skracuju hrube na 15cm. Tie ktore idu zvislo do zeme sa rezu kolmo, tie ktore idu vodorovne sa rezu do zvisla aby vlaha ktora sa vyparuje zo zeme isla do odrezanej casti.

Rezanie stromu prvy rok: nechava sa len jeden rad konarov vodorovne (3-4 max) a jeden ktory rastie do vrchu. Prvy rad konarov sa skrati na 10-15cm, zvisly konar sa necha dlhy asi 30cm. Prvy rok sa nechava max. 5 pucikov na plody, ktore by zbytocne vysilili strom. Spodne konare sa nechavaju rovnakej dlzky. Ak niektory konar rastie moc zvislo skrati sa a z vonkajsej strany vyrastie dalsi, ktory pojde vodorovnejsie.

Dalsi rok sa pripravuje koruna. Druhy rad sa nechava az vo vyske 40cm od prveho radu. Dlzku zvisleho konara oproti vodorovnym drzime v uhle 30stupnov. Cize zvisly konar najvyssie, 30 stupnov nan dolne rady konarov. Prvy rad najdlhsi, druhy rad kratsi... Taktiez nepisanou zasadou je, ze konare, ktore vyrastaju z kmena sa na svojom zaciatku zrataju (ich priemer) a mali by mat priblizne rovnaky priemer spolu ako je priemer kmena v danom mieste. Tym sa zabezpeci primerany prisun zivin.

Dalsie roky strihania: Tenke vetvicky, ktore maju kvetny pupen na konci mozme ponechat - plod ich trosku ohne do vodorovnej polohy. Všetko, čo rastie zvislo nahor do koruny sa striha (okrem zakladneho konara - kmena). Ak je viacero kvetnych pupenov na slabsom konari, treba ich vylupit, aby nezlomili konar.

https://www.youtube.com/watch?v=vp75EL_pSFI

- všetky konare, ktore idu kolmo (zvislo) nahoru treba ostrihat
- ked z jedneho miesta vyrastaju dva konare, alebo kvetne pupene tak ten vnutornejsi sa odstrani
- ked je konar moc previsnuty, tiez sa skrati aby ostalo nejakych 10cm (skrati sa pred pucikom alebo za pucikom - to som nevedel urcit z videa)

Re: Ovocné stromky - pomológia, pestovanie, sadenie a iné

Napísané: 29 Jan 2018 19:05
od užívateľa slovanovslav
rez ribezli, egresov, rakytnika:
kazdy rok sa vyhony skracuju o 1/3 az 1/4